2014. december 30., kedd

Paleo Paella maradékokból...

Imádom a paellát,és ha a tengeri herkentyűkben erős országokban járok - nyilván leginkább Spanyolországban - semmi pénzért ki nem hagynám! Érdekes, hogy eddig nem jutott eszembe itthon készíteni, pedig nagy rák és hal rajongó vagyok. Bezzeg most, hogy aktívan elkezdtem főzni...

A mai sztorim elég egyszerű... Délben még pizsamában dolgozom a laptopnál, csengetnek, vízleolvasás. Szénné égek, hogy ilyenkor egy köpenyben nyitok ajtót, aztán meg eszembe jut, hogy bakker, tényleg elment az idő, enni kéne valamit. Most, hogy ilyen őrült paleo lettem - mert ezt is a rám jellemző intenzitással nyomom - valamit mindig fel lehet lelni a hűtőben. Feltérképeztem a helyzetet (mert vásárolni csak ez után tervezek elindulni), és a rendelkezésre álló cuccokból úgy döntöttem, hogy egy paellára emlékeztető valamit fogok készíteni. Fejből. Innentől annyira rohanós a napom, hogy nem volt kedvem receptek után kutatni.
Amit itthon találtam:
- egy fél karfiol
- egy kevés brokkoli
- néhány fel gomba
- egy érett avokádó
- néhány szem koktélparadicsom
- hagyma és fokhagyma mindig van itthon...

A karfiolt aprítógéppel karfiolrízzsé csinosítottam. (Ezt először megpróbáltam a turmix géppel, ne nézzetek hülyének, nem voltam benne biztos, hogy van itthon aprítóm. Amikor a trumixgép bedarálta a kedvenc fakanalamat - amivel megpróbáltam rásegíteni a folyamatra - akkor rájöttem, hogy ez nem csak baromság, hanem kivitelezhetetlen, és előkerestem a multifunkcionális gépemet (kb. 15 éve kaptam édesanyámtól elköltözésem örömére...), aminek van egy aprító része - de erre is csak múlt héten jöttem rá, amikor kotorászás közben ketté vágta a pengéje az ujjamat...  Mint látjátok, marha messziről futok neki a főzés projektnek...).

A hagymát kockára vágtam, kókuszzsíron üvegesre pirítottam, hozzá préseltem két dagadt gerezd fokhagymást. Az egészet sóztam. Félbe vágtam a koktél parikat, és óvatosan (vágott felükkel elfele) a serpenyőbe helyeztem őket, és pár percet rábuggyantottam, aztán kiszedtem őket. Pont ilyen kis buggyantott paradicsomokra vágytam. Ezután öntöttem egy fél pohár vizet az egészhez bele raktam mindent: a rózsákra szedett brokkolit, a négybe vágott gombákat, és a mélyhűtött királyrákot.
Igen, ezt mostantól mindig tartok a hűtőben, bár be kell valljam, k. drága. A Tescoban kapni (ITT), és 4.700 Ft. Viszont egy ebédre elég négy darab a csomagból, és így mindig van itthon valami isteni és kompromisszum mentes.
Adtam hozzá borsot, sáfrányos szeklicét, két csavarás Birdeye chilit. és egy jó adagot a kedvenc olasz fűszerkeverékemből. Ha Olaszországba megyünk, mindig feltankolunk helyi specialitásokkal, legutóbb Andi barátnőm ajánlotta ezeket a bio keverékeket.
Aztán préseltem hozzá még két gerezd friss fokhagymát, rácsavartam egy kis citromlét, és feltettem az i-re a pontot: öntöttem bele egy kevés finom fehérbort. Nem is fedtem le, mert szerettem volna, hogy lepárologjon a lé, kb. 10 percet főzhettem össze az egészet (max. 15...), néha megkevertem, és el is készült. A mélyhűtött rák tökéletes lett, a brokkoli pont annyira puha, hogy egy leheletnyit roppan.
Tálaláskor felvágtam az avokádót, frissen mellé raktam, rádobtam a buggyantott paradicsomaimat.

És annyira megkívántam, hogy tök elfelejtettem ráreszelni egy kis friss parmezánt, pedig biztos jól állt volna neki.

Így is isteni lett! Jó étvágyat! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése