Okés, ez a főzelék nem paleo, hiszen a lencse - a többi hüvelyes zöldséggel együtt - tiltólistán van... De egy évek óta bevált rituálét az új - bár remélem, tartós - hóbort oltárán mégse áldozhatok fel, azaz meg nem merném kockáztatni a lencse elhagyását újévkor, még a végén a pénztárcám bánná. Egy tányérral lecsúszott az éjjel, remélem nem hiába...
Az ízvilágot otthonról hozom. Anyukám minden főzeléket feltuningol, állítólag Risi, a gyerekkorukban velük élő, vidékről felköltözött háztartási alkalmazott főzött ilyen ízletesen. Bár sajnos csak csecsemőként találkozhattam Risivel, sokszor áldom a nevét.
Lencse "Risi" módra... Kell hozzá:
- egy csomag lencse
- egy közepes darab sovány főtt-füstölt hús
- egy fej hagyma
- egy nagyobb sárgarépa és egy fehérrépa
- friss petrezselyem
- 4 gerezd fokhagyma
- egy babérlevél
- pirospaprika, só
- dijoni mustár (cukor nélküli), egy-két kanál fehérbor ecet
- kókuszzsír
A lencsét beáztattam, körülbelül 5 órára. Közben kimentünk a lovira veszíteni egy kis pénzt a gyerekekkel, és miután úgyis csalni készültem a diétával, arra jutottam, ha már lúd legyen kövér, megittam két deci durván cukros forralt bort is... :)
Hazatérve nekiláttam a főzeléknek. Egy nagyobb lábosban megmelegítettem két evőkanál kókuszzsírt, beledobtam a kockára vágott hagymát, üvegesre pároltam. Mikor már majdnem készen volt, két dundi fokhagyma gerezdet hozzá préseltem, kicsit kevergettem, hogy meg ne égjen. Ezután az egészhez adtam egy evőkanál pirospaprikát, és ezt is erősen kevergettem, le ne égjen. Már bekészítettem oldalra egy kis vizet, amit gyorsan hozzáadtam, beledobáltam a kockára vágott főtt-füstölt húst, a lencsét, a négybe vágott fehérrépát és sárgarépát, az apróra vágott petrezselymet. Megsóztam. Beledobtam a babérlevelet, és felöntöttem vízzel, hogy jól ellepje a lencsét. Az egészhez adtam még egy kis "biovegetát". Nagyon szeretem ezt a hozzáadott cuccok nélküli, kizárólag szárított fűszerekből és zöldségekből készült keveréket, finom aromát ad minden szószos dolognak, főzeléknek, levesnek.
Miután mindent összekevertem, addig főztem közepes lángon, amíg megpuhult a lencse. Nekem olyan 30-45 perc kellett hozzá. Minél tovább áztatod főzés előtt, annál hamarabb elkészül. Mikor úgy láttam, már jó, hozzákevertem két evőkanál dijoni mustárt, egy-két kanálnyi fehérbor ecetet, egy kanál eritritet (nyírfacukor is megteszi), még két közepes fokhagymagerezdet, és utána sóztam még kicsit. Óvatosan összekevertem, hogy össze ne zúzzam az ép lencseszemeket. Már csak a sűrítés hiányzott, amihez természetesen nem akartam lisztet használni. Kivettem egy pohárnyi lencsét kis vízzel - hús nélkül, de volt benne egy negyed répa, és egy kis fehérrépa is, botmixerrel összepépesítettem, és ezt kevertem vissza a lencséhez. A hozzáadott víz mennyiségétől függ, mennyi kell a pépből - ha továbbra is hígnak látod, vegyél ki még egy kicsit belőle és ismételd meg. Rárottyantottam egyet, és el is készült az isteni lencsefőzelék.
A velünk szilveszterező barátaink repetáztak belőle rendesen... Én is... Persze új év, új fogadalmak: év közben nem lesz több lencse! :)
BÚÉK!!!!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése