2015. január 13., kedd

Csirkecomb sült paszternákkal

A csirkecomb az csirkecomb. Így-úgy fűszerezhetjük, hogy izgalmas legyen, de varázsolni úgyse tudunk... Ám a paszternák!!!
Amikor - már marha régen - Londonban éltem egy évet, ahova először bébiszitternek érkeztem, a házigazda igazi angol sült hússal várt... A sütőben készült a pecsenye, és kb. fél órával a sütésprogram lejárta előtt bedobott a tepsibe néhány félbevágott "parsnips"-t. Életem legnagyobb köret-élménye várt rám! Emlékszem, mesélem anyukámnak, hogy Angliában milyen édes és finom a fehérrépa, és ducibb, mint otthon, ő meg elgondolkodva válaszolja, hogy az szerinte a paszternák lesz...

Na, nekem ez egy nagy megvilágosodás volt, végre megtudtam, hogy gyerekkorom kedvenc könyvében, a "Saláta Sárában" mi a franc az a Paszternák Trézsi...

"Paradicsom Piroskát
Tök Tóni kíséri,
itt jön Borsó Bözsike
és Paszternák Trézsi".

(Ez majdnem akkor flash volt, mint amikor rájöttem, hogy mi az a Petőfi Sándor "Füstbementer"...)

Naszóval... Ebben az egész ételben csak az hibádzik, hogy teljesen reménytelen megőrizni a paszternákot a család számára, mert amíg ide-oda pakolgatom a hűlő húsokat, szép lassan elrágcsálom az összes zöldséget... Egyszerűen imádom...

HOZZÁVALÓK

- csirkecomb
- 1 gerezd fokhagyma/comb
- olaszos fűszerkeverék (oregánó, rozmaring, kakukkfű, bazsalikom)
- fehérbor
- só/bors
- paszternák - amennyi csak elfér a sütőben!!!! (Kapható a piacokon, de az utóbbi időkben dobozba csomagolva a Tesco polcain is megjelent).

A csirkecombot megmosom, finoman felszedegetem a bőrét, oliva olajjal bedörzsölöm, sózom-borsozom kívül-belül. A bőre alá bedörzsölöm az összenyomott fokhagymagerezdet, és jól megszórom olaszos fűszerkeverékkel. Teszek hozzá még friss fűszert is, amiből van itthon...
Az egészet cserépedénybe teszem, és jó alaposan meglocsolom fehérborral. A 170 fokra melegített sütőben fedő alatt párolom kb. 50 percet, majd levéve a fedőt, 200 fokra emelve a hőmérsékletet, kb. 15-20 percet pirítom. Így finom zamatos lesz a belseje és isteni ropogós a bőre.

Kb. fél órával a program vége előtt a meghámozott, félbe vágott paszternákokat egy tepsin beteszem a sütőbe... Figyelem, hogy mikor pirul meg a széle... Akkor isteni, amikor kívül ropogós, belül pedig finom puha. ISTENI!!!

Jó étvágyat! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése