2015. január 11., vasárnap

A tökéletes töltött paprika - véletlenül paleo…

Az a helyzet, hogy Dani - a férjem - teljesen elalélt ettől a töltött paprikától, és nem csak mímelte, hanem tényleg láttam a fején a meglepődést… Azt mondta, ugyanolyan hibátlan, mint a csontleves, amit a múlt héten főztem (ami ugye viszont pont k. mindegy, hogy paleo, vagy nem, így nem számít…).  Kicsit féltem tőle, miközben csináltam, mert nem találtam a neten olyan receptet, ami megegyezne az én töltött paprikáról alkotott elképzelésemmel (nem egy olyan bonyolult ételről van ugye szó, de a rizs kiváltását sehol nem oldották meg az én ízlésemnek megfelelően), így kénytelen voltam magam feltalálni a számomra tökéleteset… :)

HOZZÁVALÓK (kb. négy főre)

- 500g sertés felsőcomb darálva (Tescoban vettem, a biopiacos paleozás még vágyálom, de nem sokáig…)
- 1 nagyobb karfiol harmada rózsáira szedve
- 3 db 500g-os paszírozott paradicsom (olasz)
- 1 liter 100%-os paradicsomlé
- 2 db tojás
- 2 közepes méretű vöröshagyma
- 3 kövér gerezd fokhagyma
- 7 közepes méretű paprika
- 1 csokor petrezselyem
- kókuszzsír
- 2 púpos kanál eritrit
- 1 lapos evőkanál pirospaprika
- egy kisebb, vagy fél nagyobb zeller gumó (még jobb a zeller zöld, csak az most nem volt itthon…)
- só, bors

Felkockáztam a hagymát, és pár kanál kókuszolajon üvegesre pirítom. A kb. harmad karfiolt aprítóba rakom, és rízsszerűre szecskázom, majd rádobom a hagymára, sózom-borsozom, ici-pici (pár kanál) vizet rakok hozzá. Pár percig hagyom őket együtt rotyogni, aztán leszedem az egészet a tűzről, hagyom picit kihűlni. Hozzá rakom a darált húst, a két tojást, a petrezselymet apróra vágva, jól megborsozom, megsózom, belenyomom a három fokhagymát, hozzá adom az egy evőkanál pirospaprikát. Ezt jól összedolgozom, ezzel meg is van a töltelék.
A kicsumázott, kimagozott paprikákat jól megtömöm a töltelékkel. Itt most nem kell lazára venni, meg lyukat nyomni bele, hiszen a karfiol nem fog megdagadni főzés közben… :)
Egy nagyobb fazékba beleteszem a 3 doboz olasz paradicsompűrét, felöntöm az egy liter paradicsomlével (így lesz pont jó az állaga a löttynek). Nem volt itthon zeller zöld, így én egy fél zellert vágtam pár nagyobb darabra, és ezt adtam a paradicsomszószhoz, hogy ízesítse, de a végén kivettem belőle. Aki szereti, persze meg is eheti… A lét is megsóztam, és adtam hozzá két evőkanál eritritet, hogy kicsit édesebb legyen, de persze ezt nem muszáj. Nem lett édes így sem egyébként.
A paradicsomos lébe óvatosan beleraktam a paprikákat, és néhány gombócot, ami még maradt (talán érdemes a biztonság kedvéért több paprikát venni, mert a gombócok kicsit szétestek, bár volt, amelyik szépen egyben maradt…).
Felforraltam a szószt nagyobb lángon, utána visszavettem közepes-alacsonyra, és hagytam finoman rotyogni egy órán keresztül.
Ennyi pont elég volt neki! Isteni lett!!!! :)

A karfiol egyáltalán nem dominál, nem is érezni a különbséget a rizseshez képest, állagra is nagyon hasonló lett…

Jó étvágyat!!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése