2015. január 9., péntek

Aszaltszilvás kacsamáj pástétom dióval

Tegnap a boltban szépnek tűnő kacsamájba szerettem bele, és valahogy rám tört, hogy kacsamáj pástétomot szeretnék enni.  Kértem mindjárt fél kilót, ami persze 60 dkg lett (ismeritek azt a viccet, hogy "a piacon"?… -Egy almát kérek! -Kettő lett, maradhat?)…

Kinéztem a neten egy receptet, ami elég szimpatikus volt, de egy kicsit átalakítottam az itthoni hozzávalókra…

HOZZÁVALÓK

- 60 dkg (…:-)) kacsamáj
- két kisebb, vagy egy nagyon nagy fej lila hagyma
- 1 dl sűrű kókusztej
- kókuszzsír
- friss rozmaring és kakukkfű
- két marék aszaltszilva
- két marék dió
- vörösbor (fél-egy dl)
- nocino (ez egy északolasz zöld dió likőr, 40%-os) - ez tuti kihagyható, bár szerintem biztos jót tett neki

Először konyakosan gondoltam elkészíteni, körülnéztem a (nem éppen kicsi) alkoholkínálatunkban, és pont azt nem találtam. Mondjuk a konyakot soha nem értettem, de persze eljöhet még az idő…
Megtaláltam viszont ezt a Nocino balhét, amit még Modenában vettem egy-két isteni üveg balzsamecet társaságában. Nagyon finom desszerteket készítettek ezzel a zöld dió likőrrel, gondoltam, majd én is fogok. Ez volt vagy 3 éve, azóta áll a szekrényben… Itt volt az ideje előkapni.

Egy kis tálkába beledobáltam a két marék aszaltszilvát, felöntöttem fele-fele arányban Nocinoval és egy isteni vörösborral (hogy ellepje), aminek maradéka még tegnap estéről figyelt a hűtőben. Még mindig van egy kicsi, az pont jó lesz este a pástétom vacsihoz…

Közben egy brutál-óriási lila hagymát megpucoltam, kockára vágtam, és üvegesre pároltam néhány kanál kókuszzsíron. Amikor ezzel elkészültem, hozzáadtam a megmosott, fehér cuccosoktól megtisztított kacsamájat, borsot tettem rá (sót nem, mert állítólag megkeményedne), még egy-két evőkanál kókuszzsírt, és néha megkevergetve közepes lángon elkészítettem a májat. Amikor már megsült színe lett, hozzá öntöttem a piás-aszaltszilvás egyveleget, 1 dl sűrű kókusztejet, megsóztam jó alaposan, ment bele vagy három ág kakukkfű, kettó ágról lecincált rozmaring, rottyantottam rajta egyet, aztán fogtam a botmixert és az egészet összetrutyiztam.

Két marék diót aprítóban összezúztam, és a végén kanállal belekevertem a pástétomba, ettől kicsit darabos lett, és isteni!!!

Ezt a kis tálkát már be is dobtam (leginkább magában, illetve egy szelet paleo kenyérrel - recept ITT), a többit hűtőbe tettem és este isteni vacsorát szervírozok belőle…
Ez álom jó lett, de tényleg! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése